Anda Radu

Intern @ Permanent Mission of Romania to the International Organizations in Vienna

Dragă cititorule,

Te intrebi ce înseamnă să studiezi la Facultatea de Administrarea Afacerilor în limba engleză (FABIZ), în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti? Numele meu este Anda Radu şi aş dori să iţi împărtăşesc povestea mea, din perspectiva unui tânăr profesionist care a absolvit această facultate ca şefă de promoţie în 2014.

Pentru mine, aceasta a însemnat multă muncă şi dedicare, autonomie şi participare activă. Cred că s-ar putea spune că am regăsit nivelul potrivit de dificultate pentru o universitate: unele materii pot fi mai dificile, altele mai puţin, dar încercând să dau ce am mai bun la fiecare pas m-a ajutat să ating standarde înalte. Nu ar trebui uitată de asemenea importanţa dezvoltării relaţiilor cu colegii, profesorii şi cu ceilalţi oameni întâlniţi pe parcursul traseului academic, fiind de părere că avem de învăţat ceva de la fiecare dintre aceştia.

Ȋn urma alegerii acestui program de studii, există câteva aspecte care m-au ajutat în traiectoria personală şi profesională, şi care ar putea fi de folos şi altor tineri, posibili studenţi ai facultăţii. Ȋn primul rând, urmarea unor studii în limba engleză îţi conferă un vocabular tehnic specific, îţi îmbunătăţeşte foarte mult fluenţa şi, din punctul meu de vedere, este un avantaj pentru viitorii angajatori dintr-un mediul internaţional, precum şi pentru urmarea unor studii de master în această limbă, fie în România, fie în străinătate. Ȋn al doilea rând, programul poate fi caracterizat ca având un nivel moderat de specializare, însemnând că studiul se concentrează pe zona de afaceri, însă există o gamă largă de sub-teme care îţi permit să explorezi o varietate mai mare de drumuri în carieră. Acest aspect este îndeosebi util liceenilor care adesea nu posedă suficientă experienţă pentru a îşi alege o carieră foarte specifică. O specializare aprofundată poate fi obţinută prin alegerea şi redactarea lucrării de licenţă, precum şi prin urmarea studiilor masterale. În cazul meu, am ales un program de masterat în Relaţii Internaţionale, pe care îl desfăşor în prezent la Universitatea Webster din Viena.

Conţinutul materiilor a reprezentat o contopire a cunoştinţelor teoretice cu înţelegerea aspectelor practice prin proiecte, una dintre materiile pe care am considerat-o ca fiind în mod special instructivă fiind statistica. Deşi nu pare a fi uşoară la prima vedere, dobândirea unei bune înţelegeri în acest domeniu va fi cu siguranţă folositoare pe parcursul studiilor de masterat. Indiferent de specializarea aleasă, consider că există şanse de 50% ca pregătirea dizertaţiei să necesite utilizarea cunoştinţelor de statistică.

Stilul de lucru cuprinde atât studiu individual, cât şi în echipă, combinaţie pe care o consider foarte potrivită. Pe lângă acest aspect, cultura organizaţională include şi o multitudine de asociaţii studenţeşti, precum cea din care am făcut şi eu parte, AIESEC. Rolul acestora este de a completa studiile şi de a le spori nivelul de practicalitate şi, de aceea, recomand cu tărie oricărui student să se alăture uneia dintre ele, în funcţie de preferinţele sale. Acestea conferă posbilitatea de a acumula un nivel de experienţă şi responsabilitate care va fi foarte apreciat de angajatori. Personal, am încercat întotdeauna să menţin un echilibru între cele două nivele – universitate şi voluntariat – pentru că fiecare dintre ele oferă o perspectivă diferită.

Privind în urmă, experienţa în FABIZ a fost similară situaţiei dintr-o familie mare – a avut suişuri şi coborâşuri, emoţii şi provocări, precum şi caractere unice. La final, mă simt mulţumită că am ales această facultate şi consider că rolul profesorilor este de a ne ghida, iar al curriculei de a ne oferi o bază pentru viitor, însă depinde de fiecare dintre noi să profităm la maxim de experienţa nostră, să creştem personal şi profesional şi, de ce nu, să ne lăsam propria amprentă şi să devenim agenţi ai schimbării. Este un apel la acţiune, la a juca un rol activ în educaţia ta.

Cât despre mine, am purtat acest mod de gândire cu mine şi am rămas pasionată de trei domenii: administrarea afacerilor, managementul de proiect, şi relaţii internaţionale. Calea de urmat este deschisă în mod flexibil fiecăreia dintre ele, păstrând însă mereu un gând esenţial: orice aş face, ţintesc către a-l face în mod excelent.

Contact

Pentru orice nelamurire iti stam la dispozitie. Scrie-ne un mesaj si te asiguram ca iti vom raspunde cat de repede putem.